Forside > Personligheter > Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz var medvinner av Nobelprisen i økonomi i 2001, han har vært sjeføkonom i Verdensbanken og formann i Council of Economic Advisers i USA. Vervet som sjeføkonom i Verdensbanken besatte han fra februar 1997 til januar 2000.

Stiglitz er anerkjent over hele verden som en ledene økonom og har skrevet bøker som har blitt oversatt til flere språk. Han har grunnlagt en av de mest kjente økonomiske tidsskriftene, "The Journal of Economic Perspectives". Hans bok "Globalization and Its Discontents" (W.W. Norton June 2001) har blitt oversatt til 35 språk, i tilegg finnes det minst to uoffisielle opplag. De offisielle opplagene har solgt mer enn en million eksemplarer på verdensbasis.

I 2001 fikk Stiglitz Nobelprisen i økonomi for sine analyser av markeder med asymmetrisk informasjon og han var hovedforfatter av "Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change" fra 1995, som delte Nobels fredspris i 2007. I 2008 ble han spurt av Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, om å lede kommisjonen for måling av økonomiske prestasjoner og sosial framgang, som kom med sin endelige rapport i september 2009. I 2009 ble han utvalgt av presidenten for FNs generalforsamling til å lede ekspertkommisjonen for internasjonale monetære og finansielle systemer, som også kom med en rapport i september 2009.

Stiglitz var med på å skape en ny type økonomer, "The Economics of Information", som utforsket konsekvensene av asymmetrisk informasjon og var pionerer for avgjørende konsepter som ugunstig seleksjon (adverse selection) og moralsk risiko (moral hazard), som nå har blitt standard verktøy, ikke bare for teoretikere, men også for politiske analytikere. Han har kommet med viktige bidrag innen mange felt, fra makroøkonomi og pengeteori, utviklingsøkonomi og handelsteori, finans innen det offentlige og i bedrifter, teorier om industriorganisasjon og landbruksorganisasjon, til teorier om velferdsøkonomi og inntekts- og verdifordeling. Hans arbeid har vært med på å forklare under hvilke omstendigheter markeder ikke fungerer godt og hvordan selektiv innblanding fra styresmaktene kan hjelpe.

Booking av foredragsholdere

Om du fyller ut skjemaet under og sender det til oss så kontakter vi deg så fort vi kan.

Emne?
Arrangement/Event?
Foreleser?
Navn
Firma
Stilling
Adresse
Postnr
Sted
Telefon
E-post
Pris/Budsjett
Beskjed

Nyheter

Bli med på å kåre
Norges beste taler!

Hvilken taler har stimulert, motivert og berørt deg mest? Noen som har inspirert deg til å forandre måten du jobber eller lever på?
Foreleser
Foreleser
Foreleser
 

Talerforum Norge AS, Tel: 67 22 22 50, E-post info@talerforum.no

Sitemap