Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz

The Economics of Information

Joseph Stiglitz var medvinner av Nobelprisen i økonomi i 2001, han har vært sjeføkonom i Verdensbanken og formann i Council of Economic Advisers i USA. Vervet som sjeføkonom i Verdensbanken besatte han fra februar 1997 til januar 2000.

Stiglitz er anerkjent over hele verden som en ledene økonom og har skrevet bøker som har blitt oversatt til flere språk. Han har grunnlagt en av de mest kjente økonomiske tidsskriftene, "The Journal of Economic Perspectives". Hans bok "Globalization and Its Discontents" (W.W. Norton June 2001) har blitt oversatt til 35 språk, i tilegg finnes det minst to uoffisielle opplag. De offisielle opplagene har solgt mer enn en million eksemplarer på verdensbasis.

I 2001 fikk Stiglitz Nobelprisen i økonomi for sine analyser av markeder med asymmetrisk informasjon og han var hovedforfatter av "Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change" fra 1995, som delte Nobels fredspris i 2007. I 2008 ble han spurt av Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, om å lede kommisjonen for måling av økonomiske prestasjoner og sosial framgang, som kom med sin endelige rapport i september 2009. I 2009 ble han utvalgt av presidenten for FNs generalforsamling til å lede ekspertkommisjonen for internasjonale monetære og finansielle systemer, som også kom med en rapport i september 2009.

Stiglitz var med på å skape en ny type økonomer, "The Economics of Information", som utforsket konsekvensene av asymmetrisk informasjon og var pionerer for avgjørende konsepter som ugunstig seleksjon (adverse selection) og moralsk risiko (moral hazard), som nå har blitt standard verktøy, ikke bare for teoretikere, men også for politiske analytikere. Han har kommet med viktige bidrag innen mange felt, fra makroøkonomi og pengeteori, utviklingsøkonomi og handelsteori, finans innen det offentlige og i bedrifter, teorier om industriorganisasjon og landbruksorganisasjon, til teorier om velferdsøkonomi og inntekts- og verdifordeling. Hans arbeid har vært med på å forklare under hvilke omstendigheter markeder ikke fungerer godt og hvordan selektiv innblanding fra styresmaktene kan hjelpe.

Pressebilder

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz

Søk

Bruk gjerne vår avanserte søking om du ønsker å snevre inn søket etter foreleser

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2