Jon Berg

Jon Berg

Varme opplevelser fra Spania

NRKs nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen og tidligere NRK-journalist Jon Berg forteller om måltidene, vinen og reisene i Spania. De viser bilder fra reisene, tatt av den kjente fotografen Paul Paiewonski, og de forteller om spansk vin, matlaging, og tips til reiser og restauranter og vingårder å besøke.

De har nylig skrevet en bok på Aschehoug som heter Spania – en matsafari, med et opplag på 8000. Her formidler de sine inntrykk fra en rekke reiser over hele landet. De har besøkt vingårder, møtt den berømte iberico-grisen ansikt til ansikt, vært midt inne i de gedigne olivenlundene i Andalucia, spist og drukket på noen av verdens beste restauranter, men også de helt enkle spisestedene, og ikke minst har de besøkt de fantastiske matmarkedene. De har snakket med kjøkkensjefene, vinmakerne, bøndene, og andre spesialister på mat og vin.

Alt dette kan man lese om i boka og høre om i foredraget. Leseren får også får åtti oppskrifter fra restaurantene de besøkte. Oppskriftene er tilpasset norske forhold ved hjelp av kjente norske kokker.

I sitt foredrag forteller Jarle og Jon om de varme og gode opplevelsene i Spania, et land mange nordmenn reiser til, men som flere burde utforske. Her er det store gastronomiske oppdagelser rundt hver sving, men helst utenfor turistløypene. De gir mange gode tips for dem som vil reise rundt i Spania, hvordan finner de gode smakene, og hvordan man kommer i kontakt med folk. De har også mange morsomme historier fra sine reiser, og de forteller om hvordan spanjolene bruker måltidene og vinen som en ramme rundt det å møtes. De spiser for å snakke. Og restaurantene produserer glede, som en av dem sa. Måltidene og vinen er rammen rundt det viktigste, det sosiale.

Midt i finanskrisen holder Spania stand om et av verdens mest spennende land når det gjelder mat- og vinopplevelser. Landet har de aller beste råvarene, og de har lange og mange tradisjoner. Innflytelsen fra araberlandene er merkbar, etter den flere hundre år lange okkupasjonen. Og de siste tjue–tretti årene har landet fostret kokker som har raffinert disse råvarene til et nivå som er i verdensklasse. Spania har også opplevd en vinrevolusjon den samme perioden, bort fra det overeikede og tørre, og over til det deilige og fruktige.

Jarle og Jon har lang erfaring med Spania, både gjennom studier og mange reiser. De er mat- og vinentusiaster, og bruker journalistens metode for å tilegne seg kunnskap av de lokale ekspertene. Jarle er programleder i NRK Dagsrevyen, tidligere korrespondent i Brussel, mens Jon er kommunikasjonssjef i Miljøverndepartementet. Han jobbet tidligere sammen med Jarle i NRKs politiske redaksjon. Jarle er statsviter, mens Jon er historiker.

Pressebilder

Jon Berg

Jon Berg

Søk

Bruk gjerne vår avanserte søking om du ønsker å snevre inn søket etter foreleser

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2

Be om et tilbud

Book eller få mer informasjon om en foredragsholder - vi vil komme tilbake til deg innen samme dag!

Om arrangementet
1
Kontaktinformasjon
2