Forside > Personligheter > Mikhail Sergeyevich Gorbachev

Mikhail Sergeyevich Gorbachev

Mikhail Gorbachev har av Time Magazine blitt kåret både til årets mann og tiårets mann, men hans prestasjoner og hans fascinerende historiske bidrag gjør ham til en levende legende fra det tjuende århundret!

1961 ble Gorbachev delegat for partikongressen i Kommunistpartiet i Sovjet. Han brukte 60-årene til å jobbe seg oppover i partiet og til å utdanne seg videre innen agronomi og økonomi. Som jordbruksadministrator og partileder i hjemregionen sin, fikk han rykte på seg for å være nytenkende, ukorrupt og hederlig og det førte til at han steg i partiets hierarki.

Bortgangen til langtidsgeneralsekretæren i Kommunistpartiet, Leonid Brezhnev, åpnet for en mulighet til forandring i Sovjetunionen. I seks år holdt Gorbachev en hårfin balansegang mellom å tvinge reformer på en trassig eldre garde samtidig som han forsøkte å opprettholde kravet om forandring fra radikale reformatorer innenfor og utenfor Kommunistpartiet. Han tillott fullstendig ytringsfrihet i Sovjetunionen og avsluttet Sovjets ødeleggende militærinnblanding i Afghanistan.

I 1989 hadde reformkravet spredd seg til Sovjets satellittstater i det sentrale Europa. Gorbachev ga beskjed til kommunistlederne i disse landene om at han ikke ville hjelpe dem militært for at de skulle beholde makten, slik hans forgjengere hadde gjort. Uten støtte fra den Røde Armé, ble disse diktaturene snart tvunget til å gi etter for den demokratiske opposisjonen, og Gorbachev begynte tilbaketrekkingen av de gjenværende sovjetiske styrkene i Sentral-Europa. I 1990 fikk han Nobels fredspris for sin utenrikspolitikk

Etter at han gikk av som statsoverhode, har Gorbachev fortsatt å tale for utvikling av private selskaper og markedsøkonomi samt fredelig konfliktløsning i et demokratisk samfunn. Han er leder i den internasjonale foreningen for sosialøkonomiske og politiske studier, kjent som "Gorbachev Foundation", som driver politisk og økonomisk forskning og fremmer internasjonal utvikling. Han er anerkjent over hele verden som en av de mest innflytelsesrike statsmenn i det tjuende århundret.

Booking av foredragsholdere

Om du fyller ut skjemaet under og sender det til oss så kontakter vi deg så fort vi kan.

Emne?
Arrangement/Event?
Foreleser?
Navn
Firma
Stilling
Adresse
Postnr
Sted
Telefon
E-post
Pris/Budsjett
Beskjed

Nyheter

Bli med på å kåre
Norges beste taler!

Hvilken taler har stimulert, motivert og berørt deg mest? Noen som har inspirert deg til å forandre måten du jobber eller lever på?
Foreleser
Foreleser
Foreleser
 

Talerforum Norge AS, Tel: 67 22 22 50, E-post info@talerforum.no

Sitemap